Daini Seikosha – Toinen Seiko tehdas

Suurin osa Seikon 1960 ja 1970 –luvun klassikoista, kuten 6105-8xxx, Grand Seiko, 6138, ja 6139 Pogue, ovat kaikki valmistettu Seikon Suwa Seikosha tehtaalla. On kuitenkin olemassa se toinen tehdas, joka usein jää Suwan varjoon – Daini Seikosha.

Suwa Seikosha ja Daini Seikosha erotettiin toisistaan, omiksi tehtaiksi vuonna 1959. Tarkoituksena oli luoda tehtaiden välillä yrityksen sisäinen kilpailutilanne ja sen kautta saavuttaa parempaa laatua ja uusia innovaatioita. Kilpailutilanne Japanin ja Sveitsin välillä kellorintamalla oli 60-luvulla tiukka ja japanilaiset, Seiko eturintamassa, kuroi tasaisesti kiinni Sveitsiläisten etumatkaa. Tähän tarvittiin kuitenkin lisävauhtia, joka mahdollistettiin tällä tehtaiden erotuksella.

Vuonna 1964 Seiko oli jo nousemassa yhdeksi maailman parhaimmista kellovalmistajista, Seikon ensimmäinen sukelluskello, 62MAS, oli saatu markkinoille ja katse oli entistä enemmän siirretty luksusluokkaan jota Sveitsi dominoi. Suwan tehdas oli jo tässä vaiheessa julkaissut Grand Seiko malliston, joka oli Seikon ehdoton lippulaiva tässä vaiheessa.

Vaikka Grand Seiko tässä vaiheessa olikin esteettisesti mitat täyttävä kellosarja, siltä uupui riittävä tarkkuus ja käyntivarmuus haastaakseen Sveitsiläiset kunnolla. Dainin tehdas vastasi tähän haasteeseen, päivittämällä King Seiko mallistoon 45KS koneistolla. 45KS oli käsivetoinen, hyvin tarkkakäyntinen 36000bph hi-beat koneisto. Samaan aikaan Suwan tehtaalla Grand Seikojen koneistot päivitettiin samalle 36000bph taajuudelle. Tästä tilanteesta muodostui tehtaiden välinen tiukka kilpajuoksu laadulle, luotettavuudelle, muotoilulle ja viimeistelylle. Kilpajuoksu jatkui 1980 luvulle saakka, jolloin valmistus keskittyi kvartsikoneistollisiin Grand ja King Seiko malleihin.

Kronografien kilpajuoksu

Vähemmän tunnettu kilpajuoksu oli käynnissä kronografien puolella. Suwan valmistama 6139 on ilman muuta tunnetuin tuotos tästä, kyseessähän on kuitenkin maailman ensimmäinen automaattinen kronografikoneisto. Daini ei kuitenkaan jäänyt kauas taakse tässä kilpajuoksussa, omalla täysin itsenäisesti kehitetyllä automaattisella kronografikoneistollaan 7016.

Kun Euroopassa käytössä oli kaksi automaattista kronografikoneistoa (Calibre 11 ja El Primero), Seikolla oli jo käytössään kolme vaihtoehtoa. Suwan 6139 ja 6138 sekä Dainin valmistama 7016. Dainin 7016 julkaistiin kaksi vuotta 6139:n jälkeen, hyvin samanlaisella tauluasettelulla kuin Suwan 6139. Mielenkiintoista on, että nämä kaksi ulkoisesti saman näköistä koneistoa eivät jakaneet yhtään osaa, vaan olivat täysin omia toteutuksia.

Dainin 7016 kronografi tuotettiin myös ”Time-Sonar” merkinnällä, nämä olivat ensimmäiset kronografit, joissa käytettiin lasipohjaa kuoressa. Kuuluisin ja parhaiten tunnettu 7016 malli lienee neliönmuotoinen 7106-5001, joka myös tunnetaan Seiko Monacona.

Tämä oli hyvin kevyt pintaraapaisu tehtaiden väliseen kilpailuun, aiheesta lisää myöhemmin ja syvemmälle menevänä.

Sam Salonen

Sam on 44 vuotias kahden lapsen isä Helsingistä. Horologinen fokus on Seikoissa ja muissa Japanilaisissa kelloissa. Sam on yksi Seikoholisti.fi perustajista ja ylläpitää myös Facebookin Seikoholistit -ryhmää. Suurin mielenkiinto on (tällä hetkellä) 60- ja 70-luvun klassisissa King ja Grand Seikoissa.

Kommentoi artikkelia

%d bloggaajaa tykkää tästä: